Fariha Saibani on Instagram!

22 April 2014

Tips banyakkan susu badan

Salam..

Alhamdulillah hampir seminggu setelah kelahiran baby kedua ku. Esok baru umumkan dan register nama baby:) 

Menyusukan bayi sepenuhnya lagi-lagi dalam keadaan seorang wanita itu berkerjaya bukan mudah. Alhamdulillah aku kerje sendiri, jadi aku yak merasai cabaran ibu berkerjaya yang lain, yang tak dapat nak 24hour dengan baby. Tapi ramai je yang berjaya, pam susu, simpan stok susu, etc. 

Always their is a way.. 



Susu kering / badan tidak menghasilkan susu?

Selalu yang menjadi isu kepada ibu-ibu adalah masalah kekurangan susu. Kalau yang iman tak berapa nak kuat memang mudah untuk giveup bagi anak susu formula. Atau "top-up" dengan susu formula. Semuanya bergantung kepada situasi. Terpulang kepada persepsi masing-masing:)

Antara Faktornya, "mind set". Kalau kita dah letak dalam mind kita, susu aku tak banyak, susu tak nak produce, baby taknak menyusu sangat sebab tu susu kering. So body will act as your mind thinking. Si ibu kene ada "desire" dan ketahanan mental yang kuat. Sebab memag tak mudah. Antara cabarannya adalah sakit di bahagian puting susu sebab lidah baby kasar. Memang kene tahan perit tu. T_T. 

Faktor makanan dan minum air cukup . Makan in shaa Allah orang Malaysia ni tak de masalah, tapi apa yang di makan itu yang penting. Dan alhamdulillah aku ada makanan gantian lengkap nutrisi, Herbalife nutrition! Aku minum air minimum 3liter sehari. Susu memang banyakkk sangat alhamdulillah. Tapi susu banyak bukanlah sebab aku makan herbalife atau minum air, tp sebab Allah nak bagi rezeki. So kalau minum shakes atau ambil apa product and susu tak produce, kenela doa banyak-banyak pada Allah:)

Faktor kekerapan penyusuan baby . Selalunya baby akan menyusu 8-12kali sehari. setiap 2-3jam akan menyusu semula. Lagi kerap menyusu, ruang breast akan jadi kosong dan susu akan kerap produce dan menghasilkan susu yang lebih pekat in shaa Allah.. Kene rajin kejutkan baby. Atau pam susu, kene ada jadual yang ONTIME untuk pam susu. Sama jugak macam kita makan ONTIME penting dalam diet pemakanan, susu badan pon sama. 


*tarik nafas, minum tea-mix sekejap, baru sampai sini tapi dah ambil masa 2jam. huhu*


Susu yang penuh nutrisi

Apa yang si ibu makan  itulah yang baby dapat. Bayangkan kita ambil shakes hari-hari dan baby dapat 55nutrisi melalui susu ibu. Susu ibu itu sendiri secara semulajadinya memang sudah yang terbaik untuk baby, tapi dengan nutrisi yg lengkap lebih lebih lagi la nilai nutrisi tu:)

Makanan ruji yang cukup nutrisi dan tinggi protien inilah yang membantu penghasilan susu ibu lebih banyak, in shaa Allah.. :) 



Pengambilan kuantiti shakes?
Untuk ibu menyusu di galakkan ambil shakes 2-3kali sehari. Makan nasi 2x sehari pon si ibu masih lagi boleh turun berat badan. 

Lagi bnyak shakes in shaa Allah susu boleh lagi banyak.

Pengambilan shakes dan minum air secara details boleh dapatkan konsultasi dari coach herbalife anda, atau pada yang mencari coach herbalide, masih belum ada coach boleh la hubungi saya:)

Sekian. wallahua'lam..


No comments:

NOTICE!!!

Sekiranya anda merupakanexisting customer/member Herbalife, sebarang pertanyaan sila ajukan kepada COACH ANDA. Kami tidak berhak menjawab sebarang pertanyaan. Program Herbalife adalah personalize, hasil produk yang baik datang daripada komunikasi yang baik antara anda dan coach anda. Semoga berjaya!! :)